O NASSPLOŠNI POGOJIKONTAKT

ZAKLJUČENE SKUPINE


BENEŠKA SLOVENIJA IN REZIJA

CENA z DDV: na povpraševanj€
ČAS: 1 dan

BENEŠKA SLOVENIJA IN REZIJA

 Furlanija, Benečija in Rezija so območja, kjer so včasih živeli pretežno Slovenci. Še danes o tem pričajo krajevna imena v Reziji in še danes žive tod v velikem številu Slovenci. Rezija je majhna dolina, ki leži ob istoimenski rečici, nad dolino pa se vzpenjajo visoki vrhovi s Kaninom na čelu. Na tem izletu bi vam radi predstavili s pomočjo domačinov utrip življenja, ki je tu nekaj posebnega. Rezija in Benečija sta utrpeli leta 1976 veliko škodo ob potresu, veliko je obnovljenega, nekaj pa se je po sreči tudi ohranilo in ravno te bisere arhitekture vam bomo pokazali.
Posebnost pa so seveda “Rozijani”, ki so obdržali svoj jezik, narodno nošo in običaje. Tudi njihovo kulinariko bomo spoznali, saj bomo imeli kosilo v tipični gostilni.

 


 

Odhod avtobusa ob 07.00 uri. Vožnja mimo Kranjske gore in preko mejnega prehoda Rateče do našega prvega postanka - BELOPEŠKA JEZERA. Nadaljevanje preko naselij ŽABNICE (Camporosso in Valcanale), UKVE (Ugovizza), NABORJET (Malborgetto) TABLJE ( Pontebba) in pri vasici BILA (Resiuta) v DOLINO REZIJE. RAVENCA (Preto di Resia) pa je osrednje naselje doline. Tu bo tudi daljši postanek v Kulturnem domu kjer si bomo ogledali diapozitive in prikaz njihovega značilnega "rozijanskega" plesa in se tako seznanili z zgodovino Slovencev v teh krajih. Priporočamo tipično "Rozijansko"kosilo v njihovi restavraciji.  Naš naslednji cilj je najlepše naselje v tem območju Italije - mesteca  PUŠJA VAS - VENČON (Venzone). Tu se bomo sprehodili v starem mestnem jedru vse do Mesne hiše in Katedrale. Vožnja po Beneški Sloveniji do srednjeveškega Humina (Gemona), ki je bil po potresu restavriran. Zadnji postanek za oglede v Čedadu, rojstnega mesta langobardskega zgodovinarja Pavla Diakona. Sprehod po mestu: čez Hudičev most, pod katerim se peni reka Nadiža, mimo stolnice in spomenika Juliju Cezarju ter arheološkega. Prehod na slovensko stran, nato povratek proti domu.


Fotografije: