O NASSPLOŠNI POGOJIKONTAKT

ZAKLJUČENE SKUPINE


APULIJA

CENA z DDV: na povpraševanj€
ČAS: 5 dni

APULIJA

PO POTI CESARJA FRIDERIKA II.

Rezultat iskanja slik za trulli

Apulija je posebnost za turiste, ki si želijo nekaj novega. Je neodkrita pokrajina juga Italije. Polna zgodovine, saj so tod pohajali Grki, Langobardi in Normani. Je polna čudovitih cerkva in posebnosti brez primere - to so TRULLI in SASSI . Trulli so čebelnjakom podobne hiše grajene iz kamenja, Sassi pa so v kamen sklesana bivališča, tako prve kot druge najdemo v Evropi samo v Apulliji. Poleg tega pa je pokrajina v celoti nedotaknjena, saj je jug Italije še dokaj nerazvit. Kdo ve, morda pa v pridodnje ne bo več, pustimo se presenetiti.

 

1.dan: Ljubljana – Loreto – Pescara - Francavilla al Mare

Odhod s sodobno opremljenim avtobusom ob 04.00 uri. Vožnja z avtobusom preko Sežane v Italijo, mimo Benetk, Riminija ter Pesara v pokrajino Marche. Najprej si bomo obiskali mestu LORETO ki velja za eno najpomembnejših in najstarejših božjepotnih središč Italije. Že trg pred katedralo je lep, še lepša pa je notranjost renesančne cerkve, ki ima v sprednjem delu "Sveto hišo", t. j. kapelico s črno Marijo in detetom

Jezusom. Kapelico naj bi po legendi angeli na krilih prenesli iz Nazareta najprej na Trsat,od tam pa v Loreto. Kapelica je zunaj obložena z bogatimi reliefi. V cerkvi je množica stranskih kapel in vse so izredno bogato poslikane in okrašene. Prosto za kosilo.

Nato se bomo zapeljali proti Pescari, kjer se je rodil znameniti Gabriele D'Annunzio. Ogled katedrale, katere obnovo je sam sprožil, hkrati pa za njeno gradnjo prispeval precejšnji del sredstev.

Zvečer bomo prispeli v obmorsko mestece Francavilla al Mare. Nastanitev v hotelu, večerja.

 

2.dan: Francavilla al Mare – Barletta – Castello del Monte – Alberobello

Po zajtrku vožnja proti jugu v Apulijo, mimo Foggie, središča velike apulijske nižine in proti morju v starodavno BARLETTO. Ogledali si znameniti kip Kolos, ki velja za največjo ohranjeno bronasto plastiko antične dobe in je danes postavljen pred gotsko cerkvijo San Sepolcro. Ogledali si bomo tudi romansko stolnico Santa Maria Maggiore in grad iz 13. stol.

Nato se bomo zapeljali proti gradu CASTEL DEL MONTE, kjer stoji najlepši apulijski spomenik. Grad je imenovan tudi krona Apulije, ki ga je v 13. stoletju zgradil cesar Friderik II. Ogledali si bomo skrivnostno osmerokotno trdnjavo, z osmimi osmerokotnimi stolpi. Prosto za kosilo.

Po ogledu se bomo odpeljali v slikovito pokrajino doline D'Itria, posejano z nenavadnimi belimi kamnitimi hišicami okroglih oblik in pokritimi s stožčastimi strehami, svetovno znanih trullijev.

Prihod  v  ALBEROBELLU.  Nastanitev  v  Trullih ! večerja in prenočevanje. 

 

3. dan: Alberobello – Lecce – Ostuni – Locorotondo -Alberobello

Po zajtrku bomo nadaljevali po Salentu do mesta LECCE. Mesto ki ga imenujejo tudi baročne Firence slovi po izjemno lepi katedrali Sv. Križa. Sprehod mimo Palazzo del Governo, škofijske palače in semenišča in tudi ostankov rimskega amfiteatra iz dobe cesarja Hadrijana.

Naslednji postanek bo pri slikovitemu mestecu OSTUNI. Ogled ohranjenega starega mestnega jedra, ki se ponaša s številnimi belimi hišami in poznogotsko stolnico. Prosto za kosilo. Vožnja proti Locorotondo, ki je poznan predvsem po trulih, vredno ogleda pa je tudi baročna cerkev sv. Jurija mučenika in poizkusiti krajevno vino Locorotondo D.O.C., Povratek  večerja ter prenočevanje.

 

4. dan: Alberobello – Matera – Altamura –  Francavilla al Mare

Po zajtrku vožnja do MATERE kjer si bomo ogledali znamenita bivališča vklesana v skalovje. Obisk je resnično posebnost, mesto je znano po SASSIH, to so jamska bivališča, izkopana v živo skalo vse okrog mesta, naseljena že v prazgodovinskem času. Po panoramski cesti "Strada dei Sassi", ki jih lahko imenujemo urbanistični čudež davnine in eno bivališče bomo tudi obiskali. Leta 1993 jih je Unesco uvrstil na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Nato pa bomo obiskali še srednjeveško jedro mesta ALTAMURO, kjer si bomo ogledali impozantno romansko katedralo, ki je bila zgrajena po naročilu Friderika II. Prosto za kosilo.

Proti večeru prihod v FRANCAVILLA AL MARE. Nastanitev v hotelu, večerja.

 

5. dan: Francavilla al Mare – Grottammare – Jesi – Ljubljana

Po zajtrku vožnja do srednjeveške vasice GROTTAMMARE. Jutranjo kavo si bomo privošili na trgu Pretti kjer je elegantna loža, razgledni stolp, Priorska palača, Teatro dell'Ararancio…

Pot bomo nadaljevali proti prijetnemu kraju JESI, ki je eno med najboljše ohranjenimi mesti na Markah. Jesi je na seznamu Unescove svetovne arhitekturno dediščine že od leta 1969. Sprehodili se bomo od obrambenega zidu skozi mrežne ulice ob palačah in spomenikih do trga Friderika II. Prosto za kosilo. 

Popoldne se bomo vrnitev po avtocesti mimo Pescare, Ancone in Bologne ter Benetk v Slovenijo. Prihod v Ljubljano v poznih nočnih urah.


Fotografije: