O NASSPLOŠNI POGOJIKONTAKT

ZAKLJUČENE SKUPINE


ETRURIJA

CENA z DDV: na povpraševanj€
ČAS: 4 dni

 

 E T R U R I J A

 


Etruščani so bili predrimsko ljudstvo v osrednji Italiji. Živeli so na ozemlju med Tibero in Arnom na eni strani in Tirenskim morjem in Apenini na drugi. Etruščanska civilizacija je trajala do asimilacije v Rimsko republiko, je pa na njej pustila veliko kulturnih vplivov.

 

PROGRAM POTOVANJA 

1.dan: LJUBLJANA – AREZZO - PORTO ERCOLE - TARQUINIA

Odhod s sodobno opremljenim avtobusom ob 04.30 uri. Vožnja z avtobusom preko Sežane v Italijo, mimo Benetk, Bologne, Firenc v pokrajino Toskano. Najprej bomo obiskali pomembno etruščansko, rimsko in srednjeveško mesto v dolini reke Arno - AREZZO. Sprehod skozi renesančno mestno jedro: Piazza Grande - kvadrat obdan z srednjeveškimi palačami, stolnica , cerkev Santa Maria della Pieve, cerkev San Francesco, kjer je slavni cikel fresk naslikal Piero della Francesca. Glavni trg je prikazan v filmu "Življenje je lepo"Roberta Benignija. Tam bo prosto za aperitiv, kosilo ali odličen sladoled .

Nato se bomo zapeljali mimo Grosseta po obalni tirenski avtocesti do Tarquinie. Vmes krajši postanek za osvežitev v barvitem mestecu PORTO ERCOLE, kjer je leta 1610 zaradi malarije umrl baročni slikar Caravaggio. Porto Ercole leži v naravnem zalivu na južni strani hriba Monte Argentario.

Zvečer prihod v Tarquinio. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

.

2.dan: TARQUINIA – CERVETERI - BRACCIANO - CAPRAROLA – VITERBO

Po zajtrku ogled enega najpomembnejših mest etruščanskega izvora dežele Tuscie - TARQUINIE, kjer si bomo ogledali slavne etruščanske grobnice z barvitimi freskami, ki so edinstveno pričevanje slik iz šestega stoletje pred našim štetjem in sodijo v sam vrh antičnega slikarstva. Obisk palače Vitelleschi iz 16.stoletja, v kateri je arheološki muzej z dragocenimi najdbami iz okolice .

Sledi vožnja proti Tirenskemu morju in ogled grobnic pod CERVETERIJEM. Etruščanska nekropola Banditaccia  je ena največjih v sredozemskem svetu, razteza se na več kot dveh kilometrih. Pokojnike so dolga stoletja pokopavali v veličastne tumule , ki so izkopani in delno vgrajeni v vulkansko zemljo tufo. Sprehod po obsežnem arheološkem parku. Spomeniki pričajo, da je bila želja plemiških družin pokazati svoje bogastvo v posmrtnem življenju.

V opoldanskih urah vožnja proti jezeru Bracciano. Po prihodu se bomo zapeljali do srednjeveškega trga BRACCIANO, z izjemno zgodovinsko utrdbo-gradom s petimi stolpi iz XV. stoletja. Sprehod po starem jedru z zgodovinskimi zgradbami od trga Piazza Saminiati do cerkve Svetega Štefana. Prosto za kosilo.

Vožnja mimo jezera Lago di Vico do trga CAPRAROLA. Obisk palače Farnese, ki je med najpomembnejšimi evropskimi renesančnimi palačami in kjer sta ustvarjala tudi mojstra fresk brata Zuccari. Park z italijankim vrtovi, labirinti, kipi in fontanami dopolnjuje celovito podobo kompleksa. 

Sledi vožnja do papeškega VITERBA, ki je bil v 13.stoletju kar 24 let center papeške države. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje 

 

3.dan: VITERBO – TUSCANIA – BOLSENA – MONTEFIASCONE - VITERBO

Po zajtrku vožnja do TUSCANIE. Najprej ogled izjemnih cerkva romansko-lombardske arhitekture:  cerkev svetega Petra, ki je bila pozidana v osmem stoletju in cerkev Santa Maria Maggiore, ki so jo začeli zidati že v šestem stoletju. V notranjosti so se ohranile enkratne freske iz 12. stoletja. Po sprehodu po srednjeveškega centru se bomo podali v Arheološki muzej. Ogled izrednih etruščanskih in rimskih najdb.

Nadaljevanje do Bolsenskega jezera. Postanek v mestecu BOLSENA. Sprehod od trga Piazza Matteotti vzdolž Corso della Repubblica, do bazilike Santa Cristina iz četrtega stoletja, kjer je kapela z oltarjem s sledmi evharističnega čudeža v Bolseni iz leta 1263 .

Sledi krajša vožnja do srednjeveškega trga MONTEFIASCONE. Njegovo ime izhaja iz latinske besede "Mons faliscorum" – Gora Faliscijev, italskega ljudstva, ki je tu živelo že pred Etruščani. Ogled bomo začeli  s stolnico posvečeno Santa Margheriti, ki je svojo podobo dobila v 17. stoletju, Opazili boste veličastno kupolo. Dovolj je reči , da njeno velikost presegata le kupoli Sv. Petra v Vatikanu in Santa Marie del Fiore v Firencah. Resničen vrhunec pa je cerkev San Flaviano, zgrajena na prelomu enajstega in dvanajstega stoletju. Zgradba je grajena v dveh nadstropjih. Prosti čas za kosilo - tu je doma svetovno znano belo vino EST ! EST !! EST !!!. Njegovo posebno ime izvira iz starodavne legende, katero vam bo povedal vodnik.

Sledi vožnja proti VITERBA. Sprehod skozi srednjeveško središče, ki ga obdaja mogočno obzidje, od trga Piazza dei Priori s papeško palačo, mimo romanske cerkev Santa Maria Nuova, do Fontane Grande…

 

4.dan: VITERBO – BAGNAIA – CITTÀ DELLA PIEVE – LJUBLJANA

Po zajtrku vožnja do trga BAGNIAIA. Ogled bisera med srednjeveškimi vrtovi - Ville Lante, ki jo je zasnoval arhitekt Vignola. Strokovnjaki so jih opisali kot ene najimenitnejših renesančnih vrtov v Italiji.

Sledi vožnja do CITTÀ DELLA PIEVE, rojstnega kraja velikega slikarja Perugina, Rafaelovega učitelja. Trg je obstajal že v etruščanskem in rimskem obdobju, do danes pa je ohranil duh srednjega veka in je obdan z obzidjem iz leta 1300. Sprehod od Via Baciadonne do katedrale iz 12. stoletja in trdnjave La Rocca… Prosti čas za kosilo. 

Povratek po apeninski avtocesti mimo Firenc, Bologne, Benetk v domovino, kamor je prihod predviden v poznih urah. 


Fotografije: