O NASSPLOŠNI POGOJIKONTAKT

ZAKLJUČENE SKUPINE


PIEMONT in LANGHE

CENA z DDV:
ČAS:

  PIEMONT in LANGHE

Rezultat iskanja slik za torino

Piemont je najbolj prestižnih regij na svetu, kjer se idealno združujeta bogata italijanska zgodovina ter izjemno vino in hrana. Torino, prva prestolnica Italije  je mesto, ki elegantno pokažejo svojo lepoto in Izjemno kulturno-zgodovinsko dediščino. Langhe, vinorodno območje med krajema Cuneo in Asti, po lepoti nič ne zaostaja za toskanskimi griči. Čudoviti gradovi, ki jih srečujemo v gričevnati pokrajini, so postali znane vinske kleti.  Barolo, Asti, Nebbiolo, Barbera, Barbaresco je le nekaj vin, ki izvirajo iz te pokrajine, da ne omenjamo dolgotrajne tradicije pridelave grappe, izredno cenjenega žganja. Izvrstne lokalne specialitete, kot so beli tartufi, so znane po celi Evropi. To je le nekaj od tega, kar bomo odkrivali  na naši poti v Piemont!

 Rezultat iskanja slik za le langhe

 

1.dan: Ljubljana – Iseo – Vercelli

Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 05.00 uri. Vožnja mimo Benetk in Verone na sever Italije do četrtega največjega jezera Lombardije - do jezera Iseo. Blaga klima je omogočala naselitev ljudstev že v prazgodovini. Postanek bomo naredili v slikoviti vasici Iseo. Srednjeveški center, preplet ozkih ulic, ki spominjajo na beneške,  je okoli Garibaldijevega spomenika.  Prosto za kosilo.

Vožnja mimo Monze, Milana, Novare proti srednjeveškemu mesta Vercelli, ki je eno od severnoitalijanskih središč pridelave riža. Osrednji spomenik mesta je bazilika sv. Andreja iz zgodnjega 13. stoletja, ki lepo kaže na prehod iz romanike v gotiko... Sprehod skozi staro jedro, kjer so pomembni spomeniki, palače in zgodovinske hiše, od Corso Liberta do Piazza Cavour z znanimi srednjeveškimi arkadami. Prihod do hotela, večerja in nočitev v hotelu.

 

2. dan:  Vercelli - Torino – Bene Vegienna

Po zajtrku vožnja do Torina.  Po prihodu sprehod med glavnimi mestnimi znamenitostmi nekoč kraljevega mesta. Od Porte Nuove po promenadni ulici Via Roma, mimo najlepšega trga Piazza San Carlo  do osrednjega trga Piazza Castello, na katerega se odpirata palača Madama in kraljeva plača. V ozadju trga je tudi torinska stolnica San Giovanni s kapelo della Sacra Sindone (v katerem je rjuha zavita v rdečo svilo - znana relikvija Sv. Prta - mnogi kristjani so prepričani, da je v njo zavit bil pokopan Jezus Kristus). Ogled  torinskega simbola Mole Antonelliana arhitekta Alessandra  Antonellija, zanimive stavbe sinagoge, visoke 167 m.  Na vrh, od koder se ponuja lep razgled na Torino, se je lahko podamo z dvigalom. Nekaj  prostega časa za kosilo, samostojne oglede ali uživanje v kavarni in slaščičarni, kjer lahko poskusite čokoladni  martini. Torino je prestolnica čokolade, vroče čokolade in tradicionalnih slaščic, napolnjenih z breskvami in vermutom, izumljenih prav v Torinu. Tu so tovarne Nutella, Ferrero Rocher in Lavazza ...

Proti večeru vožnja do enega trga  pokrajine Langhe – Bene Vagienna. Prihod do hotela, večerja in nočitev v hotelu.

 

3.dan: Bene Vagienna – La  Morra - Grinzane Cavour- Barolo -  Bene Vagienna

Zajtrk v hotelu. Obisk vinorodnih  področij Barolo in Barbaresco. Nato se bomo odpeljali v mestece  Morra in  se ustavili na  razgledni točki Belvedere, od koder bomo  lahko občudovali prekrasen pogled na Langhe.

Nato vožnja do mesteca Grinzane, ki je bilo zgrajeno okrog srednjeveškega gradu. Obisk veličastnega gradu Grinzane Cavour iz 13.stoletja, kjer je sedaj  sedež pokrajinske vinoteke - Enoteca Regionale.

Opoldne vožnja do bližnjega mesta Barolo, kjer stoji Castello di Barolo  Municipale Falletti (mestna hiša). Barolo je zagotovo najbolj znano in cenjeno, pa tudi najdražje italijansko vino. Seveda si bomo  mestece Barolo tudi ogledali. Vmes prosto za kosilo.

Povrelek v Bene Vagienna. Sprehod pod arkadami, mimo vrtov in srednjeveških palač,  od cerkve sv. Frančiška, mimo Magistrata,  do gradu grofov Costa. Večerja in nočitev.

 

4.dan: Bene Vagienna – Alba – Barbaresco – Neive -  Asti - Casale Monferrato

Po zajtrku vožnja do zgodovinskega mestece Alba, v rimskih časih imenovano Alba Pompeia, v srednjem veku  "mesto 100 stolpov". Obisk slikovitega mesteca, od trga Savona preko glavne ulice, mimo Cerkve Sv. Dominika, ki hrani zanimive freske iz 4. st.,  do katedrale Sv. Lovrenca , z zvonikom ( v resnici sta dva zvonika, eden od 10. st., drugi pa na 12.st.),  kjer je čudovit razgled na mesto in griče Langhe in Roero…

Vožnja do srednjeveškega trga Neive. Sprehod med kamnitih hišami, od župnijske cerkve svetnikov Petra in Pavla in cerkve bratovščine San Michele, zgrajene v 18. stoletju , do trga Piazza Italia z mestno hišo in enoteko Bottega dei Quattro Vini. Prosto za kosilo.

Nato vožnja do srednjeveškega mesta  Asti, ki  je verjetno najbolj znano po svojih  penečih vinih (Asti spumante).  Sprehod po zgodovinskem središču mesta, kjer je veliko srednjeveških in renesančnih palač, do gotske katedrale Santa Maria Assunta, zgrajene v 14. Stoletju.

Pozno popoldne se bomo pripeljali v Casale Monferrato. Sprehod po starem mestnem jedru:  grad, mestni stolp iz enajstega stoletja, katedrala, ki je eden od največjih primerov romansko-gotske arhitekture v Piemontu, palače na Via Mameli, sinagoga v značilnem judovskem getu… Namestitev v hotel, večerja in nočitev.

 

5.dan: Casale Monferrato - Vigevano – Bergamo  - Ljubljana

Po zajtrku vožnja do Vigevano (" idealno mesto " po Leonardu Da Vinciju). Sprehod od enega najlepših italijanskih trgov - Piazza Ducale  s stolpom Torre del Bramante in gradu Castello Sforza, do veličastne katedrale Sant'Ambrogio.

Nato vožnja do starega škofovskega mesta Bergamo, ki je dolgo časa veljalo za zahodni branik Beneške republike. V mestu, ki s hriba obvladuje širšo okolico, si bomo ogledali romansko cerkev Santa Maria Maggiore, katere notranjščino so predelali v zgodnjebaročnem času. Ogledali si bomo tudi renesančno Tombo del Colleoni z grobom slovitega beneškega vojskovodje in Tiepolovimi freskami.

Vožnja mimo Benetk v Ljubljano, kamor je povratek predviden v večernih urah.

 

Rezultat iskanja slik za le langhe

 


Fotografije: