O NASSPLOŠNI POGOJIKONTAKT

ZAKLJUČENE SKUPINE


NEZNANI BENEČIJA IN FURLANIJA

CENA z DDV:
ČAS:

 

 NEZNANI  BENEČIJA IN FURLANIJA

Pravljična pokrajina, od koder razgledi sežejo proti morju, dežela gričev, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom.  Obilje lepot, zanimivosti in doživetij pritegne slehernega popotnika. Posamezne bisere kulturne dediščine srečamo na vsakem koraku in predvsem od nas samih je odvisno, kaj bo pritegnilo našo pozornost.

 

1.dan: LJUBLJANA – PORTOGRUARO – PORTOBUFFOLÈ – ODERZO - STRA (VILLA PISANI) – CITTADELLA

Odhod avtobusa ob 06.00 z obračališča mestnega prometa Dolgi most v Ljubljani. Vožnja po avtocesti mimo Postojne in Sežane v Italijo. Nadaljevanje vožnje mimo Trsta, Devina, Palmanove do Portogruara. Mestece leži ob rečici Lèmene, preden se ta 15 kilometrov nižje, ob letoviškem Caorleju, izlije v tamkaj z lagunami bogati severni Jadran. Portogruaro seveda ne premore tako markantnih gradenj oziroma izjemnih kulturnih spomenikov kot recimo Benetke. A njegov čar je prav v tem, da je tipična beneška arhitektura predstavljena in nanizana v nekakšni miniaturi. Mestne oblasti za svojo zgodovinsko dediščino prav vzorno skrbijo, o znakih propadanja ni sledu.  Piazza della Republica je osrednji trg, ki so ga v osnovi oblikovali že v 13. stoletju in zanj uporabili še danes vidni istrski kamen, kar velja tudi za tamkajšnji markantni Municipio, mestno hišo. Čisto blizu je katedrala sv. Andreja, katere zametki segajo v 12. stoletje.

Nato bomo prispeli v bližnji  Portobuffolè, ki ga prištevajo med najlepše italijanske »Borghi« (trge). V zgodovinskem jedru lahko občudujete odlično ohranjeno carinarnico iz XIV. stoletja, vrata Monte di Pietà (iz konca petega stoletja), mestno ložo iz XVI. stoletja in katedralo iz konca XV. stoletja.

Nadaljevali bomo  proti Oderzu (citta di arte)  ki je bil pomembna naselbina že v rimskih časih, kar dokazujejo ostanki foruma, bazilika in nekatere druge starodavne zgradbe v arheološkem najdišču na ulici Mazzini. Piazza Grande  je eden od najbolj znanih trgov v Benečiji . Drugi arheološki ostanki so skrbno shranjeni v mestnem arheološkem muzeju Eno Bellis.

Nadaljevanje poti mimo Benetk – Mester, ob reki Brenti , ki je bila nekoč pomembna trgovska pot med Padovo in Benetkami. Ob njenem toku so premožni Benečani v 16. stoletju začeli graditi poletne rezidence, kamor so se umaknili pred visokimi temperaturami v Benetkah. Z zelenjem in parki obkrožene vile je ponekod sicer že načel zob časa, med njimi pa so tudi takšne, ki so vsekakor vredne obiska. Posebno pozornost bomo namenili obisku  muzeja Villa Pisani v mestecu Stra, ki jo je dala zgraditi  družina Pisani ob dodelitvi naziva beneških dožev. V notranjosti vile so na ogled freske umetnika Tiepola ter originalna oprema, ki krasi številne prostorne dvorane. Nekaj časa bo namenjenega sprehodu po prelepem parku Ville Pisani.

Vožnja do  majhnega  mesteca  Cittadella. Ta srednjeveški biser ima ovalno mestno jedro  in je obdan z neokrnjenim obzidjem z 32 stolpi in 4 vrati. Uživali bomo v  srednjeveškem vzdušju na sprehodu po starem mestnem jedru . Celotna urbana struktura je zanimiv primer srednjeveške utrjene arhitekture. Prihod do hotela ****. Večerja in nočitev.

 

2.dan: CITTADELLA - MAROSTICA - BASSANO DEL GRAPPA  - ASOLO –  CITTADELLA 

Zajtrk. Danes bo na vrsti spoznavanje bližnje okolice. Severni predel dežele, imenovan Planota sedmih občin (Altopiano dei Sette Comuni), je bil - razen Švice - najstarejša demokratična federacija na svetu. Nastala je leta 1310  in ostala samostojna do leta 1405, ko se je prostovoljno predala Beneški Republiki.

Vožnja proti srednjeveškemu obzidanemu mestecu Marostici. Ogled izjemnega  trga, ki gosti  razne dogodke, kot » živi šah« (to je  po vsem svetu znana šahovska igra, ki jo uprizorijo  vsaki dve leti   -   tradicija se je začela leta 1923 in se zgleduje po dogodku iz  leta 1454) . Mestece je znano tudi po pridelavi  češenj iz Marostice.

Nato se bomo  zapeljali do kraja Bassano del Grappa, znanega po lesenem pokritem mostu čez reko Brento (delo velikega arhitekta Palladia iz leta 1569). Mesto je znano po  proizvodnji lončevine. Zanimiv je zagotovo tudi obisk muzeja tropinovca (Museo della Grappa), kjer so prikazani  destilacijski procesi pridobivanja odličnega lokalnega žganja. Ogled  Piazze Liberta, slikovite ulice Via Matteotti, cerkve Sv.Janeza Krstnika…

Vožnja do srednjeveške vasi  Asolo.   Naselje leži nad nizkimi hribi in se imenuje »mesto s sto obzorji«, zaradi svoje lege na hribu, ki omogoča 360 ° razgled na okoliške hribe, gore in nižino. Asolo ima dolgo tradicijo gostoljubja,tu so se dobro počutili umetniki, pesniki, pisatelji, voditelji držav.  Da naštejemo samo nekatere -  ameriški pisatelj Ernest Hemingway, britanski pesnik Robert Browning, tudi znana italijanska igralka Eleonora Duse (1858-1924)  si je tu kupila hišo. Med sprehodom boste  opazili predvsem kakovostne trgovine z dobrimi  domačimi vini in lokalnimi specialitetami… Pogoste so »osterie«  - tipične gostilne v starem  slogu in kavarne na prostem. Privoščili si bomo postanek ob  kozarcu  vina Prosecco v eni izmed njih.  Povratek do hotela v Cittadelli .Večerja in nočitev.

 

3.dan: CITTADELLA –TREVISO -  SPILIMBERGO – POFFABRO - SAN DANIELE DI FRIULI – LJUBLJANA 

Po zajtrku proti vzhodu. Naslednji postanek bo v mestu radiča – Trevisu, polnem v labirint prepletajočih se uličic in starih portalov, ki se sklanjajo nad reko. Zgodovinar Bonifaccio mesta ni zaman poimenoval “vrt Benetk”, saj mestno arhitekturo obrašča ogromno zelenja. Katedrala s Tizianovimi freskami, Palazzo del Trecento in Isolotto della Pescheria vas zagotovo ne bodo pustili ravnodušnih.

Nadaljevanje poti proti Spilimbergu. Mesto je nastalo v srednjem veku in prikazuje svojo veličino v arhitekturi širšega interesa kot sta grad in stolnica, ki se nahajata za prvim mestnim obzidjem. Poznano je tudi kot glavno mesto mozaične umetnosti - "mesto mozaika", saj se tu nahaja šola mozaika, ki je edina šola take vrste na svetu. V sredini avgusta se čas vrne nazaj v petnajsto stoletje, ko se spominjajo Rievocazione della Macia. Zgodovina gradu se prekriva z zgodovino  gospodov Spilimberških, oziroma plemenite družine Spengenberg s koroškim poreklom, ki je bila zvesta Avstro-Ogrski. Bila je ena najbolj spoštovanih v regiji in med člani parlamenta.  Zanimiva je tudi stolnica Santa Maria Maggiore…

Vožnja do vasi Poffabro,ki spada med najlepše vasi v Italiji, imenovana tudi ˝čarovnija iz kamna in lesa˝. Njena "čarobna moč" se skriva v omamnem učinku živo rezanih kamnov in lesenih balkonov, asketskih in strogih arhitekturnih elementov, ki pa dajejo občutek intimnosti na odmaknjenih dvoriščih, kamor je moč priti po zelo ozki poti, ali v dolgih vrstah hiš z razporedom iz sedemnajstega stoletja.

Nadaljevanje poti proti San Daniele di Friuli,  kjer je doma znani  pršut  San Daniele. Je glavno mesto furlanskega hribovja.  Očaralo vas bo  z belo stolnico iz  osemnajstega stoletja in freskami  nekdanje cerkve Sant'Antonio Abate,ki predstavljajo najlepši renesančni ciklus v regiji in so tako prislužile  mestecu San Daniele vzdevek "mala Siena iz Furlanije".

Zvečer se bomo odpeljali proti Ljubljani, kamor je prihod predviden v poznih večernih urah.


Fotografije: